Evenementen door het jaar heen

Jaarlijkse evenement “Het Tulenfeest”

Elk jaar laten de Wieringer Dangsers op kermiszondag met het “Tulenfeest”” een folkloristische traditie herleven. Tulen zijn kleine witte broodjes met weinig korst. Besmeerd met roomboter en belegd met ham laat de “Tuul” zich heerlijk smaken.Voor 1895 werden ze op de eerste dag van de kermis, donderdag, bij het verlaten van de kerk door de “tiendheffer” uitgereikt aan de “tiendbetalers”. Dit gebruik verdween met het afkopen van deze belasting. De bakkers bleven wel de tulen bakken tijdens de Wieringer kermis. In de tachtiger jaren werd met het Tulenfeest een oude traditie nieuw leven ingeblazen.
Naast feestelijk zingen en dansen vertelt de dominee in de ruimste zin over ons dagelijks brood, maakt een groep kleine kinderen die aan een touw lopen de aanwezigen bekend met de kermis door “Louw, louw, trek aan ‘t touw, morgen is het kerremis”, te zingen en vervolgens worden met een hoornsignaal en “De tulen bennen gaar”, de warme broodjes binnengebracht. Ter plekke worden ze klaargemaakt en met een kop koffie onder de aanwezigen uitgereikt.

picture-5picture-1

 

 

 

2014

 

picture-7

picture-4

picture-2

 

 

 

 

 

Eens per jaar organiseren de Wieringer Dangsers ook een folkloreavond.
Een avond waarbij de dansgroep meestal Nederlandse gastgroepen uitnodigt.
Door de jaren heen hebben heel wat groepen deze avond bezocht, waaruit veel vriendschappen zijn ontstaan, waardoor de Wieringer Dangsers ook weer uitgenodigd worden op andere feesten. Daarmee zijn de Wieringer Dangsers een bekende groep geworden in de wereld van de folklore.

Waar treden wij op:
Naast gemiddeld zo’n dertig optredens per jaar in Nederland zijn de Wieringer Dangsers ook bekend in o.a.: Belgie, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Italie, Letland, Litouwen, Spanje en Zwitserland en Zweden.
Als het even kan bezoeken zij de Europeade, een immens groot folkloristisch festijn, dat elk jaar in een andere Europese stad plaatsvindt. In 2012 was dat in Tatu (Estland), in 2013 waren in Gotha (Duitsland) geweest.
Het 2014 zijn naar een festival in Praag (Slowakijen) geweest en in 2015 ze we in Helsingborg (Zw.) geweest.

_MG_2215_MG_2329 - Version 2

_MG_2279 - Version 2

_MG_2229 - Version 2

Reacties zijn gesloten.